:: YEE MEE SOS LEMAK MANIS ::

Bahan-bahan:
120gm yee mee | direbus hingga lembut
20gm bawang merah
20gm bawang putih | dicincang
30gm sawi | dipotong halus
20gm lobak merah
20gm udang
Sos tiram secukupnya
Sos cili secukupnya
Kicap lemak manis secukupnya
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
1 sudu teh tepung jagung dicampur air
2 sudu makan minyak jagung

Cara membuat:
1. Panaskan air dan rebuskan yee mee hingga lembut. Asingkan.
2. Panaskan secikit minyak jagung di dalam kuali. Tumiskan bawang merah, bawang putih sehingga wangi.
3. Masukkan udang dan kacau seketika.
4. Selepas itu masukkan sedikit sos tiram, sos cili, kicap lemak manis dan sedikit air.
5. Biarkan seketika masukkan pula sawi dan lobak merah. Pekatkan kuah menggunakan tepung jagung.
6. Masukan yee mee ke dalam bekas dan tuangkan kuahnya.
7. Sedia dinikmati.

credit : http://www.rasa.com.my/resipi/default.asp?ID=718

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s