Ayam Percik Szechuan

Bahan-bahan:

1 kg ayam
70 gm bawang merah – dikisar
30 gm bawang putih – dikisar
40 gm halia – dikisar
30 gm kunyit – dikisar
40 gm cili kisar
20 gm buah keras
60 gm serai – diketuk
Sehelai daun kunyit
500 ml santan
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
Cara menyediakan:

1. Bersihkan ayam.

2  Perapkan ayam dengan bawang merah, bawang putih, halia, kunyit, cili kisar dan garam seketika.

3. Kemudian, bakar di dalam ketuhar sehingga masak.

4. Sementara itu, di dalam periuk, masukkan santan.

5. Masukkan serai, daun kunyit dan buah keras. Kacau perlahan-lahan sehingga kuah pekat.

6. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.

7. Masukkan ayam yang siap dibakar tadi di dalam kuah ini.

8. Siap untuk dihidangkan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s